Бойко Борисов: Поне милиард ще можем да си възстановим след казуса КТБ

Премиерът призова парламентът до няколко дни да избере подуправител на БНБ

Огромна сума – над 3 млрд. и 300 млн. лева са изплатени на вложителите, които месеци наред чаках да им бъдат дадени парите от КТБ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол във връзка с казуса КТБ, предаде репортер на Bulgariautre.
„Важно е и се надявам в следващите дни парламентът да вземе решение по избиране на подуправител на БНБ. Най-важният ресор в БНБ е банковият надзор, за който отговаряше г-н Гунев, който не е на работа от месеци. Надзорът на банките в България месеци наред няма ресорен ръководител. Искрено се надявам парламентът спешно да го приеме като решение в следващите дни. Забранихме цесиите, вече две съвещания се правят с прокурорите, МВР и ДАНС да се разкрият всички средства, изнесени в чужбина, придобита собственост и всичко това държавата да може отново да си го прибере”, обясни премиерът. „Смятам, че поне милиард ще можем да си възстановим след това”, добави той. Борисов уточни, че в момента не се знае какво е състоянието и в други банки.

„В момента има много активна работа със съседни държави, с държави от ЕС, с прокурори и се надявам истински това да стигне до крайните пари – да могат да се върнат парите в държавата. Бях озадачен, че няколко месеца делото се отлагаше. Надявам се съдът да разбира колко е важно това за обществото, колко много милиарди се разплатиха и по-бързо да се произнесе. Отлагането с месец-два ни отвежда далеч от извършеното престъпление. Най-добронамерено, моля чисто административно, нека да съм транслаторът към съдебната система, по-бързо да насрочва делата”, призова премиерът Бойко Борисов.