Бойко Борисов: Няма да позволя хората да останат без транспорт

Премиерът заяви, че поне милиард и половина трябват за железниците, за да се изчистят проблемите

„В конструктивен дух бих искал да сложим всичките проблеми на железницата на масата, защото съм убеден, че прекрасно знаете, че поради липсата на реформи, на добро управление години и години са се струпвали милиони задължения до ден-днешен. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол във връзка със задълженията в БДЖ, предаде репортер на Bulgariautre.

„Вие сте взели влакове и не сте ги платили, г-н Мутафчиев, и ние сега ги плащаме. Трябва да вземем тези пари отнякъде, за да ги платим. Тези опити правим. Има места, където много малко хора – 5-6-10 или 15 се възползват от сто тона влакове, които се движат по линиите. Има предписание, че цялата серия 32 – локомотиви трябва да бъде спряна. Прекрасно знаете колко струва един нов локомотив и той трябва да бъде заложен в бюджета, за да го купим”, добави Борисов.
„Днес на Министерски съвет съм възложил и на финансовия, и на транспортния министър още веднъж да гледаме схемите, да се видим със синдикатите, с браншовите организации. Мога да ви уверя, че няма място, където да позволя хората да останат без транспорт”, подчерта премиерът.

„Ако някъде трябва да се редуцира броят на влаковете или да им се разшири разписанието, да бъдат по-нарядко, ще бъде направено. Иначе всички останали данъкоплатци плащаме за това 10 души да се возят в един влак. Това би могло да го прави довеждащ транспорт или друг вид, който се предлага”, каза Бойко Борисов.

„Вие прекрасно знаете, че не сте се справили. Огромни финансирания – милиард и половина поне трябват за железниците, за да изчистим проблемите. Прекрасно знаете, че няма откъде да се вземат”, добави той.
"Предлагам да се проведе още веднъж в Комисията по транспорт диалог с общините. Най-лесно и най-популистко можем да го направим – веднага да преразпределим тези 40 милиона, които бяха заложени да плащаме „Сименс”-ите, няма да ги плащаме ние, ще ги прехвърлим на 2006 г. да сте си ги платили и няма да има проблем”, посочи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят коментира и друга болезнена тема- незаконните постройки.

„Трябва в дългосрочен план да се мисли по въпроса за незаконните постройки. Проблемът е много голям, защото има много незаконни жилища в България. Действително проблемът е сериозен и както много други, крайно е времето да се поставят в истинската им тежест на масата и без да се политизира, да се намери решение”, заяви Бойко Борисов.
„Законът трябва да се спазва, премахват се сградите и не остава друга алтернатива за хората, освен да направят нещо незаконно. Трябва в дългосрочен план да се мисли по въпроса”, добави той.