Борисов: Целта на атентаторите е хаос, след хаоса - омраза и гражданска война

Вярвам в толерантността на българите, с малцинствата живеем заедно без проблеми от дълги години

Целта на случилото се в Париж е да има страх и хаос. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия.

"Няма по-нормално от това да има интеграция и всеки да се занимава с това, което може. В много държави има огромни общности и малцинства. Целта е те да бъдат сатанизирани и да се получи разделение между мюсюлмани срещу християни и обратното, да се създаде хаос. Виждам, че това се случва вече, виждам реваншизма. Светът стана различен, видя се, че трима души могат да убият много хора", каза Борисов.

Той призова хората в България да не се поддават на тези настроения и на радикализирането. Трябва да сме съпричастни с това, което се случи във Франция, но трябва и да се знае, че става много лошо, обясни премиерът. По думите му разделението на религиозна основа става причина за разпадането на държави. "Притеснен съм, че радикалните настроения ще продължат, крайно десните и крайно левите партии ще растат", заяви Борисов.

По думите му много лесно може и в България нещата да излязат извън контрол. "Вярвам в толерантността на българите, с малцинствата живеем заедно без проблеми от дълги години ", предупреди Борисов.

Военните ще осигурят логистиката на охраната по границата, категоричен е премиерът. "В Турция има поне 2 млн. бежанци. Границата ни се охранява трудно - 100-140 км в планински условия, това е много тежко", допълни той.

Премиерът заяви, че президентът има право да се притеснява като главнокомандващ, че армията отива да пази границата с Турция. "Влизат всякакив хора, могат да дойдат и членове на "Ислямска държава". Рисковете са големи. Лидерите на терористите са много умни, със силна стратегическа мисъл и непредвидими действия", заяви още Борисов.

Премиерът смята, че е логично да има обща европейска система за сигурност. Борисов коментира също, че службите са свършили прекрасна работа последната седмица.

"Те се справиха много добре и свършиха много работа. Системите за сигурност винаги са в повишена готовност. Ще се съберем да видим какво още може да се направи. ", каза премиерът. От съображения за сигурност той не коментира какви конретни мерки са взети във връзка за сигурността на страната от евентуални терористични заплахи.