Франсоа Оланд: Франция остава под заплаха

Засилени са мерките за сигурност на всички обществени места

В директно обръщение към нацията във връзка с показната екзекуция в "Шарли Ебдо", президентът на Франция Франсоа Оланд поздрави всички представители на силите на реда за тяхната смелост, кураж и хладнокръвие при разрешаване на кризата, предизвикана от касапницата в Париж. Той не пропусна да отбележи своята солидарност със семействата на убитите, пострадалите и ранените. Оланд благодари на нацията, че в тези трудни часове е показала солидарност и единство.

"Франция не е приключилa със заплахите, искам да призова за бдителност, единство и мобилизация", заяви президентът, който припомни, че "единството е нашата сила."

Убийството на четирима души в супермаркет в Париж е антисемитски акт, заяви президентът на Франция.

Държавният глава добави, че е разпоредил да се засилят мерките за сигурност на всички обществени места.

"Призовавам всички фрaнцузи и французойки да се изправим в неделя и да покажем, че носим ценностите на демокрацията и плурализма", заяви Оланд.

"Трябва да запазим извънредна бдителност, единство и внимание и аз оставам фокусиран върху моята задача, която е сигурността на французите", предупреди в интервю френският вътрешен министър Бернар Казньов след смъртта на трима похитители при двойната паралелна полицейска акция.

Бернар Казньов благодари на силите за сигурност, като обясни, че те са се намесили със "самоконтрол, умение и хладнокръвие".

Френският министър-председател Манюел Валс призна за грешки, допуснати в работата по противодействието на тероризма.

„Седемнадесет души загинаха в течение на три дни. Разбира се, че има пропуски", заяви Валс в ефира на телевизионния канал BFMTV.

"Но тук става дума за стотици хола, които заминават за Сирия, Ирак и преминават през терористична подготовка в тези страни. Когато се завръщат, се провеждат арести, задържания, проверки", добави премиерът.

Бившият държавен глава на Франция Никола Саркози заяви, че с нападението си срещу редакцията на списание „Шарли Ебдо" „варварите са обявили война на Франция".

„Франция трябва да прояви сила и твърдост, за да осигури безопасността на своите граждани, уважението към нашия начин на живот, както и свобода на всеки от нас да говори каквото мисли", изтъкна Саркози.