Радан Кънев призова парламентарните групи да поискат оставката на ВСС

Успешните промени в прогнили правосъдни системи започват, когато се натрупат гняв и енергия, заяви Кънев

Призоваваме всички парламентарни групи да извършат своя морален жест и да поискат оставката на ВСС и особено на представителите на парламентарната квота в него, зад чието избиране и провал носим своята отговорност. Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация от името на парламентарната група, предаде „Фокус”.
„Ако този призив не бъде чут, да предприемем съответни действия с непосредствени правни последици”, апелира Кънев.
Той припомни, че вчера 15 съдии от най-големия, най-натоварен и най-отговорен български съд – Софийски градски съд, в „безпрецедентно” писмо са поискали от ВСС оставката на преките си ръководители. „Съдии, чиито имена в публичното пространство най-често са свързани с проблема на случайното разпределяне на дела от висок обществен интерес. В писмото си съдиите пряко заявяват наличието на порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система”, посочи Радан Кънев.
По неговите думи успешните промени в прогнили правосъдни системи винаги са започвали, когато вътре в системата, в нейните почтени членове, които винаги са мнозинство, се натрупа достатъчно гняв и енергия. „Провалът беше предизвестен от момента на избора на състав на ВСС”, се посочва в декларацията на Реформаторския блок.