Радан Кънев: Искаме оставката на ВСС

Според него това е задължителното начало на процесите на изчистване

Искаме оставката на ВСС. Това е задължителното начало на процесите на изчистване. Виждаме пълна безстопанственост на управлението на ВСС. Това обяви пред bTV съпредседателят на РБ Радан Кънев.

„Фалитът на КТБ ни завлече, но искаме оставката на ръководството на БНБ. Сега е ред и на ВСС – случайното разпределение не работи, няма проверки. ДАНС и прокуратурата колко производства са направили. А разкрили?”, попита Кънев.

„Проблемът със съдия Ченалова е голям и сериозен. Не е въпросът в това да се фокусираме в една личност, а да погледнем на проблемите в системата. Ако нямаме смелост да направим промените в правосъдната система, значи не трябва да сме управляващи. Когато излезе дипломат и каже, че имаме проблеми, значи нещата са сериозни. Сега един чужденец защитава фирмите от страната си, но това е същото и за българските фирми. Аз съм говорил много по този въпрос. Става дума за нетърпима ситуация. Смели реформи ни трябват, а не да се водим по докладите. От много години казвах, че няма случайно разпределение на делата, но нямаше доказателства. Сега ги има. Контролират се хора, които започват да изпълняват поръчки. Има верига от натиск. Има високи нива на корупция в съдебната система и в прокуратурата. Тази схема разсипва живота на хиляди хора, съсипва фирми и няма пазарна икономика”, добави Кънев.

Той даде друг пример с френска фирма, която е била изгонена от България и е направила завод в Румъния. „Политическата корупция изгони "Мишлен" от Видин и го прати в Румъния. Вместо да купят готов завод и да открият хиляди работни места, те взеха гола поляна в Румъния и направиха завод. За пореден път ще кажа, че незаконната връзка между бизнес, управление и съд е мафията”, завърши Радан Кънев.