Нели Куцкова: Проблемът със Софийския градски съд e в непочтеното разпределяне на делата

Редно е делата да се разпределят от всеки зам.-председател на съответното отделение в съда, според съдията

Проблемът със Софийския градски съд не е в системата за разпределение на делата, а в непочтеното разпределяне. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” говорителят на Съюза на съдиите в България съдия Нели Куцкова. По думите й магистратите от този съд отдавна негодуват срещу тази система на разпределение и писмото с искане за оставка на председателя на съда Владимира Янева не е изненада.
„В този съд делата се разпределят само от трима души. Редно е те да се разпределят от всеки зам.-председател на съответното отделение в съда. Прави впечатление, че от известно време това е привилегия само на определени хора. Дори и те да ги разпределят безкрайно почтено, което вече е поставено под съмнение, това пак не е редно”, коментира Куцкова.
Съдия Нели Куцкова бе категорична, че когато системата се използва коректно, тя не дава дефекти. Според нея в СГС не бива да има подобни съмнения за корупция, защото това е съдът, който разглежда дела, в които обикновено са замесени големи интереси.
„В огромната си част съдилищата, които ползват този продукт за разпределение на делата, не са имали проблеми и никога досега не е ставало скандал. Когато човек я ползва честно и почтено, тази система не дава дефекти. В СГС нещата станаха много подозрителни, защото там има дела с големи интереси и е нормално да се пита защо са се падали точно на определен съдия”, допълни съдия Нели Куцкова. Според говорителя на Съюза на съдиите в България преждевременна смяна на ВСС не би разрешила проблемите в съдебната система и затова е по-добре настоящият съвет да изкара мандата си до край.