Менда Стоянова: Бюджет 2015 г. е реален и ще се случи

Икономическият растеж от 0.8% e реален и ще се случи следващата година

Бюджет 2015 г. за разлика от този за 2014 г. е реален и ще се случи. Това каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси,Менда Стоянова в предаването „Тази сутрин” по БТВ. „Това, което направи миналото управление – надценен икономически растеж, надценени приходи и стабилни разходи, които извършиха, и преизпълниха ни доведе до 3.7% дефицит и такъв от 3 млрд. допълнителен за 2014 г.”, посочи Менда Стоянова. По думите й Европейската комисия не би трябвало да ни санкционира, защото е ясно, че това е еднократен дефицит. 

„Обикновено, когато леви правителства управляват това се случва във всички европейски държави”, допълни тя. Стоянова обясни, че икономическият растеж от 0.8% e реален и ще се случи следващата година.
„Европейската комисия (ЕК) дори с есенната си прогноза дава растеж от 0.6% за България. Само преди два дни Европейската централна банка направи поредната корекция на прогнозите си за развитието на Европейския съюз и Еврозоната, където от 1.6% растежът се очаква да бъде само 1%. При такъв растеж на еврозоната не може да очакваме1.5 % в България”, посочи Менда Стоянова.
На въпрос надценихме ли се при вдигането на минималната работна заплата и при залагането на ръст до края на 2016 г. до 380 лв., 40 лв. отгоре, тя отговори:
„Това, което виждате като минимална работна заплата е една договорка със синдикатите. Ние водим интензивни разговори с тях. Те имат множество свои искания. Голяма част от тях не приемаме и не са намерили място в бюджета. Друга част като минималната работна заплата е стъпка назад от нашата политика. Лично моето мнение е, че всякакви административни начини на определяне на минимална, на средна, на максимална или на каквато и да е заплата са лоши, защото в крайна сметка тя трябва да бъде изработена с труда на хората, трябва да бъде изработен продукт, който има пазар”.