Менда Стоянова: Да дадем шанс на България с Бюджет 2015 да се осигури стабилност и възможност за развитие

Депутатът определи бюджета за 2015 г. като бюджет на възможното

Да дадем шанс на България с бюджета за 2015 г. да се осигури стабилност, спокойствие, сигурност и възможност за развитие. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова при обсъждането на държавния бюджет за 2015 г. на първо четене, предаде репортер на Bulgariautre.
Депутатът припомни неизпълнение на приходите при предишното правителство с 1 милиард лева; необезпечение с новия Закон за МВР; необезпечени социални плащания, както и спрени европейски средства.

„Всичко това води до неусвояване на парите по оперативните програми, създаване на проблеми за фирмите-изпълнители и общините-бенефициенти”, допълни Стоянова.
По нейните думи казусът „КТБ” също е оказал преки последици за бюджета и косвени за икономиката. „Говорим за рекорден дълг, рекорден дефицит. Ситуацията прилича на тази от 2009 г., само че сега я няма световната финансова криза. Всичко това се обяснява с бедствието „БСП управлява”, посочи Менда Стоянова.
Тя коментира още, че за 2015 г. приходите са консервативно и реалистично планирани.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Ферихан Ахмедова заяви от парламентарната трибуна: „Ако направим анонс с постната пица на Симеон Дянков, това сега е пица „динамит” с 4 фитила”.

Алиосман Имамов от ДПС добави, че това е бюджет на продължаващата депресия в икономиката и задълбочаващата се бедност. „Бюджет, който удивително прилича на бюджетите от ранния период на министър Дянков. Кутията за пицата за следващата година има двойно дъно”, коментира Имамов.

Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че Бюджет 2015 е изцяло антисоциален и в полза на парламентарно представените партии.

Радан Кънев от Реформаторския блок посочи: „Събрали сме се да гарантираме, че парите се харчат полезно. Този бюджет не е добър. Той малко ще осигури като икономии и много малко ще осигури като растеж и стабилност. Бюджетът с нищо не се различава от бюджетите, които гласуваше БСП”.