Менда Стоянова: Увеличаване на акциза на цигарите ще стимулира сивия сектор

До 2018 г. България трябва да достигне минималните нива за акциз на цигарите – 177 лева на 1000 къса

Увеличаване на акциза на цигарите през 2015 г. би довело до допълнително стимулиране на сивия сектор в този пазар. Това каза на брифинг в парламента председателят Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, предаде репортер на Bulgariautre. Стоянова поясни, че съгласно европейска директива до 2018 г. България трябва да достигне минималните нива за акциз на цигарите – 90 евро на 1000 къса или 177 лева на 1000 къса. „Браншът отдавна настояваше да има данъчен календар, за да е ясно как във времето ще се достигне тази минимална ставка и удовлетворявайки исканията, за да има предвидимост на пазара, приехме това да се случи за три години – 2016, 2017 и 2018 г.”, каза Стоянова.
По думите й има изключително голям процент на сива икономика в този сектор и едва след нейното стабилизиране през 2015 г. можем да започнем поетапно увеличаване.

По отношение на промените в Закона за ДДС тя заяви, че единствените корекции се отнасят до синхронизиране на текстове с европейска директива относно промяна на място на доставка на телекомуникационни, далекосъобщителни услуги.
Премахнат е т.нар. необлагаем праг от 340 лева. „Той е изключително несправедлив, тъй като доходи до 340 лева получават облекчение, а доходи над 340 се облагат. Той касаеше изключително тесен кръг доходи само от трудови правоотношения – един, който получава минимални доходи от други източници, дори от банкови сметки, отпада от този кръг на облекчение”, уточни депутатът.

„Много голям брой лица очакват да получат такова облекчение, но няма да могат да се ползват от него. Като компенсация въведохме две допълнителни преференции за деца и деца инвалиди като първа стъпка на това как хоризонталната демографска политика трябва да намери място във всяка секторна политика – в случая данъчната”, посочи Менда Стоянова.

„Приехме промени, които касаят данък „лихва” или облагането на доходи от лихви при влогове в банки за 2015 г. то ще остане на ниво 8%, но се разширява данъчната база като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат абсолютно всички лихви по банкови сметки на българските граждани”, каза още тя.

„По искане на много хора, които получават граждански договори, въведохме това, че през четвъртото тримесечие авансовият данък по гражданските договори да бъде удържан от работодателя, само ако лицето писмено предяви такова искане.

Въведохме и едно облекчение от 5% от данъка на довнасяне на физическите лица тогава, когато те подават своите декларации по електронен път и платят данъка до срока, който е предвидил закона за това. Приехме промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където въвеждаме т.нар. ПИК – персонален идентификационен код. Всеки гражданин може да си го получи от данъчната администрация в мястото, където живее, и с този ПИК гражданинът ще може да подава своите декларации, без да е необходимо да вади електронен подпис и да прави разходи за това. Той може да прави и справка в данъчната си сметка в НАП, за да види своите задължения. На един етап с този ПИК ще може и да осъществява плащанията по електронен път”, обясни Стоянова.

Друга промяна, която е приета в Закона за корпоративното подоходно облагане, касае облагането на парите за разходи на народните представители. „Парите, които всеки народен представител получава съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ще се облагат с 10 % корпоративен данък, а самото Народно събрание ще прави това облагане и ще внася от името на народните представители сумата в държавния бюджет”, заяви Менда Стоянова.

Създадена е възможност всеки гражданин да подава по електронен път декларациите си за местни данъци и такси, касаещи данъка върху МПС, недвижимите имоти и други данъци, отново да ползва ПИК, а не електронен подпис.

„Създаваме сериозна база данни в Министерство на финансите, която ще събира информация от всички общини и с този ПИК всеки гражданин би могъл да влезе в тази база данни и да направи проверка за състоянието на данъчната си сметка по местни данъци и такси във всяка община, където той има задължения”, добави Стоянова.
От 1 януари 2015 г. всички хора, които купуват, прехвърлят или отписват своите МПС, няма да е необходимо да ходят до местната данъчна администрация, а е достатъчно да направят това в КАТ. Оттам всички промени по електронен път ще бъдат предавани на съответната администрация, тя ще определи размера на данъка, ако става дума за ново превозно средство, и ще го съобщи на своя данъкоплатец, уточни народният представител.

„В общинските регистри има много дублирани МПС-та, водят се на няколко собственика, което означава, че имаме грешна база данни и очакваме повече приходи, отколкото реално би трябвало да очаква една община от такса „МПС”, каза Стоянова.

„За съжаление, направихме поредното отлагане с една година на въвеждането на нова методика за определяне на такса „смет”. Дали сме срок на Министерски съвет до 31 март да разработи методика заедно с НСОРБ, така че да е ясно по какъв начин се определят разходите, кои разходи и в какъв размер те трябва да се включат, така щото такса „смет” да отговаря на реалните разходи за извършване на услугата, както и начина, по който тези разходи ще се разпределят между отделните данъкоплатци – физически и юридически лица”, допълни Менда Стоянова.