Ивайло Калфин: АБВ ще търси варианти за подобряване на бюджета за 2015 година

Ще настояваме за политики, насочени към ръст на икономиката чрез насърчаване на инвестициите

АБВ приема основните параметри на бюджета за 2015. Депутатите от коалицията ще подкрепят неговата рамка на първо четене, но ще търсят варианти за подобряването на финансовия план на държавата за догодина, преди той да бъде разгледан окончателно на второ четене от парламента. Това заяви по време на пресконференция вицепремиерът и заместник-председател на ПП АБВ  Ивайло Калфин.

Според него свръх разходите през  2014 година са довели до бюджетен дефицит от 3.6% от БВП, който трябва да бъде понижен до 3 процента през 2015, ако страната ни иска да запази правото си автономно да определя своите финансови разчети. Това, заедно с факта, че България има да дофинансира завършването на серия проекти по европейски програми, чийто краен срок изтича догодина, са и двете основни причини правителството да предприеме толкова сериозно ограничаване на разходите, посочи той.

Въпреки лошото финансово състояние на държавата се вижда, че бюджетът все пак разполага с някои резерви, заяви още Ивайло Калфин,  според когото във финансовия разчет за догодина е заложена прекалено консервативна приходна част, разчитаща на ръст на икономиката от само 0.8 процента.

В тази връзка АБВ ще настоява за провеждането на политики, насочени към ръст на икономиката чрез насърчаване на инвестициите и създаването на Национален инвестиционен фонд, както и за провеждането на активна държавна политика в енергийния сектор, който изпитва сериозни финансови затруднения, добави Калфин. По думите му Алтернатива за българско възраждане ще продължи да изисква въвеждането на данък върху финансовите операции, както и за връщането на мерки, които да стимулират потреблението, за да бъде преборена  дефлацията.

В социалната сфера приемаме запазване на равнищата на социални плащания. Лоша идея е намаляването на разходите за персонал с 10%, тъй като тези работни места са свързани с предоставянето на конкретни услуги на нуждаещите се български граждани, заяви в заключение Ивайло Калфин.