Владислав Горанов: Приоритет в бюджета за 2015 г. е гарантирането на финансова стабилност

В пленарна зала разглеждат бюджета за догодина

Приоритетите в следващия бюджет са провеждане на политика, гарантираща финансова стабилност и поетапна финансова консолидация, приемане на действия за оптимизиране на административните структури след извършване на анализ от ръководителите им. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов от парламентарната трибуна при разглеждането на държавния бюджет за 2015 г., предаде репортер на Bulgariautre.
Друг заложен приоритет е ефективно управление на европейските фондове.

Горанов обясни, че рамката на бюджета е изготвена на базата на консервативна прогноза за основните макроикономически показатели и реалистична оценка за приходите.

Във връзка със заложеният дефицит до 3%, министър Горанов заяви, че за да стане възможно постигането на целта за свиване на дефицита още в бюджета за следващата година, е следван консервативен подход при планирането на приходите с оглед намаляването на рисковете при изпълнение на приходната част от бюджета. „По отношение на разходите е направен анализ на ефекта от допълнителното ограничаване на разходите в отделните бюджетни системи”, подчерта Горанов.

Финансовият министър обясни, че за страните от еврозоната съществува риск от по-продължителен период на ниска инфлация или дори дефлация под въздействието на потенциални вътрешни и външни шокове. „Забавените инфлационни процеси в прогнозния период ще допринесат и за относително по-нисък номинален растеж на българската икономика. Очаква се нивото на безработицата през 2015 г. да се понижи слабо до 11,7 %. Приходите, които се очакват да влязат в бюджета за догодина, са в размер на 36, 8 на 100 от БВП”, допълни още той.