Енергийните министри на 8 държави ще се срещнат за “Южен поток”

Българският енергиен холдинг и дружеството “Южен поток България” са предоставили на премиера и на енергийния министър документите по проекта “Южен поток”. Сред тях не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта.

Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българска територия, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов е наредил на енергийния и икономическия министър да направят правен, икономически и финансов анализ на документите. Той ще бъде представен от България на заседанието на Съвета на ЕС на 9-ти декември, когато министрите на енергетиката на осем заинтересовани европейски държави ще обсъдят ситуацията около “Южен поток” с Еврокомисията.

Инициативата е на заместник-председателя на Еврокомисията и еврокомисар по енергетиката Марош ШефЧович. В срещата ще участват България, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния, за които “Южен поток” е от важно значение.

Днес унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира проекта. Междувременно официално уведомление за спирането на Южен поток е получила от Москва италианската компания Сайпем. Това подразделение на ЕНИ трябваше да построи морската част от газопровода и има договор за два милиарда евро. Компанията съобщи, че още не може да оцени бизнес-последиците, защото остават неизвестни както срока, за който се спира строителството, така и окончателната съдба на проекта.