Кънев: Южен поток е неизгоден за Русия

Реформаторите убеждават колегите си от Патриотичен фронт да работят заедно в защита на българския интерес

Дали сме доволни от реалността или не, няма значение. Години наред посочваме „Южен поток” като сделка с огромен корупционен заряд, целяща да обслужва имперските интереси на руската страна. Тя не може да бъде изгодна нито за Русия, нито за България и българския народ. Това заяви в „Още от деня” реформаторът Радан Кънев.

„Руският президент каза това, което всички отдавна знаем. „Южен поток”, ако е съобразен с европейското право, е неизгоден за Русия”, допълни Кънев.

Помолен да коментира позицията на Бойко Борисов, който иска възобновяването на проекта „Южен поток” – в противовес с позицията на ГЕРБ и Патриотичен фронт, Кънев коментира: „Трябва да държим сметка, че в позицията на Министерски съвет и в позицията на парламентарните групи ще има разлика. Министерски съвет трябва да внимава в изказа. Българската страна трябва да изрази своето компетентно мнение. Правилно е министрите да говорят много пестеливо. Техните думи могат да бъдат използвани в рамките на юридическа атака. С изявлението си в Брюксел президентът Путин даде начало на една пропаганда и не дай Боже юридическа и икономическа атака срещу България”.

Радан Кънев отново повтори, че смята „Южен поток” за израз на „руската имперска политика”. „Ние се намираме в кризисна международна ситуация. Трябва да бъдем много единни и много силни. Защото предложената по казуса декларация от БСП беше много унизителна за нашия национален интерес”, посочи Кънев.

Той посочи, че реформаторите убеждават колегите си от Патриотичен фронт да работят заедно в защита на българския интерес. „Правителствената програма е доста добра и ще бъде приложена само със стабилни действия на стабилно правителство”, подчерта Радан Кънев.