Бойко Борисов: България е за строежа на „Южен поток“ по европейските правила

Изказването в Анкара е преднамерено и прибързано, категоричен е премиерът

В изказванията на руския президент Владимир Путин, водещи фигури в Русия, на нашия съсед Турция в лицето на президента Ердоган, България единствена беше посочена поименно като проблем в проекта „Южен поток“. Аз считам, че това е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на проекта. Това  заяви на съвместен брифинг с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел, премиерът Бойко Борисов. Освен това подготвителните дейности, които касаят даване на разрешителни не са спрени.

Предварително е обявено, че на 9 декември ще се срещат министрите и ЕК по темата „“Южен поток“.  Тази среща ще се състои. Надявам се на нея да се решат всички технически детайли, които са заявени, включително и трети енергиен пакет, посочи Борисов.
По думите му изказнавето в Анкара е преднамерено и предварително, преди да се изчистят темите, които касаят „Южен поток“. Ние сме за „Южен поток“, той да се строи, спазвайки европейските правила и сме заявявали това винаги, подчерта Бойко Борисов. На 9 декември в Брюксел ще се решава как точно да се изпълнят тези правила, допълни премиерът.

Що се касае за Шенген ние отдавна сме готови. Надявам се да не се обвързва механизмът за наблюдение на правосъдие и вътрешни работи с готовността ни да влезем в Шенгентската система. Ние и сега това го правим и то като един абсолютно надежден партньор в Шенгенското пространство.

Това, че се отблокират фондовете за България е доверие в аванс, но знаете, че четири години по време на предишното правителството на ГЕРБ нямаше нито едно несъответствие, нито едно спряно веро за България. Убеден съм, че в тази икономическа криза ще се даде въможност България да усвои повече пари от европейската солидарност, които така или иначе са отделени за нашата страна, посочи още министър- председателят.