Жан- Клод Юнкер: „Южен поток“ може да бъде построен

Заедно с Бойко Борисов ще намерим решение

ЕС и България работят заедно, за да разрешат все още нерешените въпроси. Тряабва да направим най- доброто за България и най- доброто за Европа. Аз и българският премиер Бойко Борисов ще намерим решение. Това заяви на пресконференция в Брюксел председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Южен поток“ може да бъде построен. Условията са ясни и от отдавна. Сега топката е в полето на Русия. В момента се работи по въпроса, категоричен бе Юнкер. България не е малка страна, тя е велика нация и цяла Европа е зад нея, заяви Юнкер.

Европейското семейство ще подкпери България, за да се намерят решения на сегашните геополитически предизвикателства. Ние ще гледаме да се използват съответните ресурси в пълна солидарност с България за стимулиране на растежа, създаване на работни места и подобряване на живота на хората в България. Енергетиката е от значение за всички европейци. България не е сама, категоричен бе Юнкер. ЕК и ЕС не са само наблюдатели. Ние сме с България в този труден момент. Ние бихме искали енергия да потече към България, към цяла Европа и няма да позволим никакви шантажи по енергийните въпроси.

Ние ще работим в близко сътрудничество по инвестиционния план, който представих неотдавна, за да гарантираме, че енергийните връзки представляват основен елемент в новата вълна инвестиции от 315 млрд евро, която искаме да задействаме, каза още председателят на ЕК.