Ангел Найденов: Средствата за отбрана са далеч от необходимите

Няма да бъдат изпълнени политики на Министерство на отбраната и армията, според депутата

Средствата за отбрана са далеч от необходимите – най-малко с 250 милиона лева. Това каза на брифинг в парламента секретарят на ПГ БСП лява България Ангел Найденов, предаде репортер на Bulgariautre. Според Найденов това означава, че няма да бъдат изпълнени политики, отговорности, ангажименти на Министерство на отбраната и армията. „Това означава, че няма да се изпълнят основни документи, каквито са планът за развитие на въоръжените сили, целите за способности на въоръжените сили и ангажиментите, които страната пое на срещата на върха на НАТО в Уелс”, добави той.

По думите на Ангел Найденов по този начин е бламиран и президентът Росен Плевнелиев, който е заявил от името на България за увеличаване на средствата за отбрана, а за 2015 г. са не по-малко от тазгодишните, а са в размер на 1,1% от БПВ.
Найденов посочи, че бюджетът за отбрана не е бил съгласуван с министъра на отбраната и респективно той не подкрепя бюджета за 2015 г. 

„За пореден път няма да бъдат реализирани проектите за модернизация и превъоръжаване. Всичко, което беше възстановено като техника, ще рухне. Грози ни наказателна процедура от ЕК, защото ако не бъдат осигурени минимум 120 милиона лева за подмяна на авиониката на изтребителите, това ще означава санкция в размер не по-малко от 400 милиона лева или възстановяване на средства, които са допуснати от ЕК за реализиране трасетата на скоростните влакове”, допълни депутатът.

„Няма как да оставим на страна удара върху хората, който нанася бюджета за 2015 г. Той връща несигурността и напрежението във въоръжените сили. Той вероятно ще доведе до съкращение на няколко хиляди души. Това означава удар върху бойната готовност и боеспособността на българската армия”, заяви Ангел Найденов.

По повод намерението за сливане на Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация” той каза, че от БСП ще са против това предложение. „Няма никаква логика да бъдат ликвидирани две служби, които да работят добре. Ако сливането на двете служби е удар, то намерението и натискът, който оказва новият министър на отбраната за предаване на архива на служба „Военна информация” на Държавната служба за достъп и разкриване на документи и обявяване принадлежност на български граждани, и натискът могат да бъдат определени като престъпление. Правната страна на това престъпление ще го преценят други органи”, заяви народният представител.