Плевнелиев: Нека не намаляваме и без това орязания бюджет на Министерство на отбраната

Държавният глава се обърна с апел към правителството и Народното събрание

„Нека да спазим своя съюзнически ангажимент, поет на последната среща на върха в НАТО и нека не намаляваме и без това много орязания бюджет на Министерството на отбраната. Този апел отправи президентът на Република България Росен Плевнелиев към правителството и Народното събрание на честването на 123 години от създаването на Военномедицинска академия, предаде Агенция „Фокус”.

Президентът уточни, че сме поели ясен ангажимент пред съюзниците, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече, а ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява. Според Плевнелиев това е важно, защото средата за сигурност се е променила драстично и драматично.

„Ако се бяхме събрали в началото на 2014 г., нима някой би повярвал, че няколко месеца по-късно Европа ще е в най-тежката криза след Втората световна война, че ще имаме санкции, че ще имаме противопоставяне, че ще има противоборство, че ще имаме демонстрация на агресивност? Никой нямаше да повярва. За съжаление, в тази толкова динамична година и това е факт. Затова вярвам, че когато е трудно, трябва от малкото да направим повече”, посочи държавният глава Росен Плевнелиев. Той подчерта, че и държавата трябва да застане зад своите приоритети – отбраната, сигурността и здравето на народа да бъде най-висш приоритет.

„Ние работим за това да се има доверие към българската държавност. Когато се даде дума, тя трябва да се изпълни. Не искаме повече пари, но ясният ангажимент е да не се намалява повече бюджетът на отбраната на нито една от 28-те държави-членки на НАТО”, заяви президентът Росен Плевнелиев.