Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в заседанието на Съвета „Външни работи“ на Европейския съюз

Политика

18-11-2014, 16:48

Снимка:

mod.bg

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Николай Ненчев: За мен е чест да бъда министър на отбраната

По време на обсъжданията беше поставен акцент върху бюджета на Европейската агенция по отбрана и военните операции на ЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в заседанието на Съвета „Външни работи“ с участието на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от пресцентъра на министерството. Международният форум започна със заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. Министрите на отбраната от страните-членки на ЕС обсъдиха изпълнението на приоритетните проекти по способностите, политическата рамка за развиване на систематично и дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната и стимулите за поощряване на сътрудничеството в сферата на отбраната и изследванията, технологиите и индустрията за отбрана и сигурност и други актуални въпроси.
По време на заседанието на Съвета „Външни работи“ във формат министри на отбраната акцент беше поставен върху бюджета на Европейската агенция по отбрана, военните операции на ЕС и ситуацията в широкото съседство (Украйна, Близкия Изток, Либия). Министрите обсъдиха и програмата „Обучение и екипировка“ за повишаване на ефективността на операциите и мисиите на ЕС, политическата рамка за киберотбрана и разширяването на финансирането на военните операции на съюза.

Председател на двете заседания беше върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. Във формата „министри на отбраната“ на Съвета на ЕС, участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Министрите на отбраната проведоха и стратегическа дискусия по темите за предстоящия Европейски съвет по въпросите на отбраната, който ще се проведе през юни 2015 г. Беше обсъден въпросът за осъвременяването на Европейската стратегия за сигурност, приета през 2003 г.
По време на посещението си в Брюксел вчера министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна със заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу. Бяха обсъдени ангажиментите на нашата страна към Алианса. Министър Ненчев представи основните насоки на работа на Министерството на отбраната и инициативите за превъоръжаване и модернизация на Българската армия.