Георги Първанов: Можем да очакваме увеличение на цените на природния газ

Ще има проблем със снабдяването, посочи лидерът на АБВ

Ще има проблем със снабдяването на природен газ. Това каза председателят на АБВ и президент на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов на пресконференция в зала „Запад” на Народното събрание, предаде репортер на Bulgariautre. „Можем да очакваме увеличение на цените на природния газ за България”, добави Първанов.

По неговите думи сега ставаме периферия, в ъгъла, като един краен потребител. „Сега ще трябва да застанем на опашката и да чакаме каква цена ще ни определят Русия, Турция и други страни от трасето, ако има такива. С обявените намерения от Русия и Турция идеята за диверсификация на снабдяването с природен газ губи своята перспектива”, посочи Георги Първанов.

„От шанса да бъдем енергиен център на Балканите – това, за което имахме претенция и имахме големия шанс да получим, от това да бъдем основен разпределител на газ за региона, ще бъдем потребител – при това на монополиста Турция. Вече има нов монополист в енергийния сектор в региона”, каза той.

Според Първанов „Големият шлем” вече е притежание на Ердоган с всички последици, които тази промяна ще има за нас. „Виновни са шест поредни правителства. Виновна е Тройната коалиция в нейната заключителна част и тогавашният министър-председател за това, че не ускори тези проекти.

Виновни са и всички последващи правителства – и редовни, и служебни”, подчерта Георги Първанов.
По думите му сега повече от всякога имаме нужда от консолидация на българската позиция, за да можем „да се върнем в мача”.

Първанов допълни, че от спирането на „Южен поток” България ще загуби възможността за 5000 нови работни места.

По отношение на позицията на президента Росен Плевнелиев относно проекта „Южен поток”, Първанов каза: „Бих препоръчал на президента Плевнелиев – ако не може да помогне, да не пречи. Той може да е много полезен с авторитет, с присъствие на международната сцена, с контакти, но доколкото виждам, неговата позиция е против. Както и да го изрази, по-добре да не пречи на правителството”.