Reuters: Спирането на „Южен поток” остави Югоизточна Европа на сухо

Макар станал напоследък политически неудобен заради кризата в Украйна, газопроводът щеше да е полезен за страни, като Сърбия, България и Унгария

Авторитетната агенция "Ройтерс" излиза с анализ за ситуацията около "Южен поток". Споре нея решението на руския президент Владимир Путин да обяви края на газопровода е било предрешено, защото страната му е била притисната да го направи.

Дипломатическата победа на Европейския съюз, който принуди Кремъл да спре проекта за газопровод „Южен поток”, създава също и главоболия за Брюксел – как да намери алтернативен източник на газови доставки за Югоизточна Европа. Това коментира агенция "Ройтерс" по повод спирането на проекта, обявено от президента на Русия Владимир Путин.

Макар станал напоследък политически неудобен заради кризата в Украйна, газопроводът щеше да е полезен за страни, като Сърбия, България и Унгария, тъй като той предлага газови доставки, заобикалящи територията на Украйна, което намалява риска от прекъсването им.

Имало е и други идеи, които предлагат на Югоизточна Европа тези сигурни алтернативни доставки, но досега никоя не е била в толкова напреднал стадий на разработка, както „Южен поток”, коментира "Ройтерс". Газопроводът щеше да транспортира руски газ по дъното на Черно море и щеше да достига България, преминавайки след това през територията на Сърбия и Унгария, за да достигне Австрия.

В понеделник Русия обяви, че се отказва от проекта. Ето как "Ройтерс" коментира ситуацията:

Той падна жертва на слабото търсене в Европа и падащите цени на газа, но също и на възраженията на Европейската комисия, която принуди България да замрази строителството на фона на конфронтацията с Русия заради Украйна.

Припомняме, че по-рано днес, българският вицепремиер Томислав Дончев заяви, че България сега очаква „специално внимание” от ЕС за смекчаване на вредите, а премиерът Бойко Борисов ще изтъкне тази гледна точка по време на визитата си в Брюксел следващата седмица.

„Ако няма проект, това е загуба за България”, каза още Дончев пред репортери. „България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация. Тя не може да бъде поставяна в такава роля”, каза още вицепремиерът.