Премиерът на Израел ще разпусне парламента

Нетаняху освободи двама ключови министри

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще разпусне Кнесета (парламента) в най-кратки срокове, с цел провеждане на предсрочни избори. Това обяви самият Нетаняху след края на срещата с министъра на правосъдието Ципи Ливни, на която е била обсъдена коалиционната криза, предаде "Фокус". 

Междувременно Нетаняху реши са освободи от длъжност финансовия министър Яир Лапид, лидер на партия „Йеш Атид” („Има бъдеще”), и министъра на правосъдието Ципи Ливни, която е лидер на коалиционния партньор „Хатнуа” („Движението”).

След като Нетаняху обяви уволненията в правителството във вторник вечерта, и останалите министри от партиите-коалиционни партньори обмислят да подадат оставка, преди да бъдат освободени от длъжност. 

От партия „Йеш Атид” са министрите на здравеопазването, образованието, социалните грижи и министърът по въпросите на науката, технологиите и космоса Яков Пери. 

От партия „Хатнуа” единственият останал министър в правителството беше Ципи Ливни, след в началото на ноември оставка подаде министърът по опазването на околната среда Амир Перец, заради несъгласие с бюджета за 2015 г.