Нетаняху призова световните сили да не отстъпват пред Иран

Международната общност иска да получи твърди гаранции за строго гражданския характер на иранската ядрена програма

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди да не се сключва споразумение с Иран, което би позволило на страната да запази възможностите си за обогатяване на уран, съобщава АП.

Това би било катастрофа за САЩ и за целия свят, подчерта Нетаняху в интервю за Фокс Нюз.

Външните министри на западните страни се срещнаха във Виена с представители на Техеран, за да се опитат да постигнат съгласие по иранската ядрена програма до 20 юли – крайна дата, до която трябва да се сключи окончателно споразумение. Разногласията между двете страни са основно по въпроса за обогатяването на уран от Иран. Високо обогатеният уран може да послужи за създаване на атомна бомба; по-ниско обогатеният уран - за гориво на ядрените електроцентрали.

Ако иранците запазят ядрен материал или възможности да обогатяват уран до достатъчно висок процент, за да направят атомна бомба, това би било възможно най-лошото споразумение, изтъкна Нетаняху. Надявам се това да не стане. Би било катастрофално, защото Близкият изток е в криза, ситуацията е хаотична, а шиитите и радикалните сунити се противопоставят едни на други. Ако у една от тези страни попадне ядрено оръжие, ще е ужасно, посочи израелският премиер.

Международната общност иска да получи твърди гаранции за строго гражданския характер на иранската ядрена програма като в замяна е готова да вдигне санкциите, които задушават икономиката на Иран.