Пламен Нунев, ГЕРБ: Само една агенция ще използва СРС-та

Това предвиждат промените в новия закон за МВР

С предложените от ГЕРБ промени в закона за МВР ще има само една агенция с правомощия да извършва подслушвания. Това каза за Радио „Фокус“ депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. 

Той обясни, че звеното Дирекция за технически операции към ДАНС се закрива, а дейността по използване на Специални разузнавателни средства се прехвърля на Държавната агенция за технически операции към Министерския съвет. 

Нунев каза още, че настоящият проектозакон съдържа няколко акцента, които се явяват като своеобразна реакция срещу закона за МВР от юли 2014 година.

„На първо място това е възстановяване на балансиращата роля на президента да назначава главния секретар. Работи се по въпроса и да се възстанови правото на държавния глава да назначава със свой указ и председателя на ДАНС. Друга важна промяна е възстановяването на ГДБОП в системата на МВР. Известно е, че вливането й в структурата на ДАНС предизвика редица критични бележки. На трето място се възстановява конкурсното начало за растеж в системата на МВР“, обясни депутатът от ГЕРБ. 

Пламен Нунев каза още, че друга важна промяна, предложена в проектозакона на ГЕРБ, е възстановяването на Главна дирекция „Национална полиция“ в структурата на МВР. „Създава се и нов раздел с наименование Превантивна дейност“, съобщи още Нунев.