Законът за МВР разрази буря в парламента

Президентското вето върху закона остава за обсъждане във вторник

Заплахи за война и реваншизъм, обвинения в тоталитаризъм и подмолни политически сметки звучат от рано тази сутрин в парламента, съобщи НОВА. Това се случва само ден след привидното парламентарно примирие от Консултативния съвет при президента.
В ябълката на раздора се превърна Законът за МВР, който беше върнат от президента Росен Плевнелиев. Повторното му обсъждане беше предвидено като първа точка от дневния ред на депутатите, но това не се хареса на ГЕРБ.
Парламентът отложи разглеждането му за вторник след кратко обсъждане в зала, предизвикано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
Мотивът на Борисов е, че идния вторник се очаква лидерска среща между парламентарните партии, на която трябва да се определят приоритетните задачи на Народното събрание и на изпълнителната власт.
"Това е и в изпълнение на постигнатото съгласие на КСНС за плавен преход”, допълни Борисов.
Той  припомни, че КСНС при президента се е договорил приоритетите на парламента и кабинета да бъдат договорени между всички партии на бъдещите консултации, а Законът за МВР бил приоритет.
От БСП възразиха на тези думи. Те поискаха отпадане на дебата за Наказателния кодекс. И така Законът за МВР остана в програмата. Уплашени или не, БСП промениха решението си и заедно с ГЕРБ свалиха закона от дневния ред.
Другата добра вест за ГЕРБ от днешния ден е, че след неравна битка с ръководството на парламента получиха обратно достъп до отнетата си стая.
Междувременно стана ясно, че в петък предстоят промени в състава на правителството, както и освобождаване на народни представители. Навярно става въпрос за новия министър на екологията Станислав Анастасов, който ще наследи Искра Михайлова от ДПС. Тя заминава в Брюксел. В петък ще стане и ясно дали Сергей Станишев ще се раздели с европоста си.