Росен Плевнелиев: Закъснялото отваряне на досиетата е неуспех за България

Търсенето на алтернативни източници на енергийни доставки не е антируска политика

Закъснялото отваряне на досиетата е неуспех за България, посочи президентът Росен Плевнелиев на международна конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", посветена на 25-годишнината от началото на демократичните промени, предаде БНР.

"Днес говорим за реформи в здравеопазването, пенсионна реформа – отдавна отложени трудни и тежки реформи. С отлагането на всяка от тези реформи на всяко следващо и следващо правителство му става все по-трудно, кризата става все по-тежка и генерира все по-голямо недоверие в политиците", заяви президентът.

"По същия начин е и с отлагането на истината за комунистическия режим. Колкото по-забавена, колкото по-недоизказана, толкова по-ниско доверие на гражданите. Отварянето на досиетата на ДС с 20-годишно закъснение в България не успя да компенсира пропиляното време, като мрежите на ДС междувременно се превърнаха в политико-икономически и продължават да са активни и до днес. Това е безспорен неуспех за България", каза Плевнелиев.

Търсенето на алтернативни източници на енергийни доставки не е антируска политика, посочи Плевнелиев: "България отдавна трябваше да има ясна позиция по "Южен поток". Ние търсим диверсификация, включително и на маршрутите, но ние сме достоен член на европейското семейство и не можем, въпреки европейските правила, напук на европейските правила, да действаме. Това не работи за доверие".

"По същия начин стои въпросът и с енергийната политика като цяло. България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик и като държавен глава аз съм твърдо решен това да се промени. И това не е антируска политика, не е добре за "Газпром" да се вживява в ролята на монополист. Добре е за "Газпром" да използва газта не като енергийно оръжие, а като стока, която се търгува на пазарна цена на база на ясни договори", обясни държавният глава.