Росен Плевнелиев: На 10 ноември се разпадна един тоталитарен режим

По думите му митът за пасивността на българите продължава и днес

На 10 ноември започна разпадането на един тоталитарен режим, държал в хватката си свободния български дух 45 години.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на официална церемония в президентството по удостояването на 23-ма души с орден „За гражданска заслуга” – първа степен, предаде „Фокус”.

„Няколко поколения българи живяха в сивата сянка на ръководения от Москва режим, който поддържаше контрола си върху хората чрез репресии, следене и подслушване, изпращане в изгнание и убийства на политически неудобните, налагайки антихуманните закони и същност на режима чрез репресивния апарат на комунистическата тоталитарна държава”, посочи държавният глава.

„На днешната паметна дата, която промени завинаги историята на България и ни върна сред семейството на свободните и демократични народи, за мен е изключителна чест и гордост да бъда домакин на церемонията по удостояване с държавни отличия на смели и достойни български граждани. Днес почитаме делото на 23-ма българи, дали своя принос за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитието на демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи в България”, обясни Плевнелиев.

По думите му митът за пасивността на българите продължава и днес, като според него, съвременни „авторитети” заявяват, че съпротива не е имало.

„Забравихме ли за горяните, организирани в над 160 чети, или младите студенти в Софийския университет, хвърляли през 1968 г. листовки срещу съветската окупация на Чехословакия, прекарали остатъка от живота си по затворите, или независимото дружество за правата на човека, което след жестокостите на т.нар. Възродителен процес, в духа на най-добрите европейски традиции се бореше за възстановяване на правата и достойнството на българските граждани, независимо от име, религия, етнос”, попита президентът Росен Плевнелиев.