Росен Плевнелиев: Проектът „Южен поток" е важен за страната ни

Унгария и България са на челните места в ранглистата на ЕС за държави, в които има най-голям ръст на бежанците

Проектът „Южен поток" е важен за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер, предаде „Фокус”.

Държавният глава изтъкна двете условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България. За целта България е предоставила възможност на ЕК да преговаря с „Газпром", за да бъде постигнат консенсус по спазването на третия либерализационен пакет.

Във връзка с второто условие, Плевнелиев допълни, че имаме подписан договор за разходите по строителството на „Южен поток", но все още липсва споразумение за приходите от него. Президентът на Унгария даде пример с Германия и „Северен поток”.

По думите му, този проект е бил изграден с цел независимост от всички политически проблеми и кризи, за да може Германия безпрепятствено да получава газ. Янош Адер обясни, че за постигането на такава сигурност е нужна реализацията и на "Южен поток" независимо, че това би могло да доведе до негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт.

„Това не е цел само на българското или на нашето правителство. Целта е всички държави и техните граждани да получат газ в необходимите количества, за да могат да се развиват икономиките си”, коментира Адер и допълни, че диверсификацията е много важен проблем, като целта е в България и Унгария да бъдат проучени всички възможности за доставка на енергия.

Така, по думите му, икономиките ще се успокоят, но и ще бъдат независими от кризи, терористични и други атаки. „Освен това, цялото стопанство, базирано на използването на газ, ще има основи да се развива”, добави още Янош Адер.

Темата с миграцията и бежанците бе важен въпрос от днешните разговори. „Унгария и България са на челните две места в ранглистата на Европейския съюз за държави, в които има най-голям ръст на бежанците”, поясни Плевенелиев.

„В Унгария ръстът е над 10 пъти, в България над 8. Ние заемаме най-високи позиции по това отношение”, обясни Плевнелиев и допълни, че това е един сериозен проблем, който се отчита от двете държави.

„Ние сме изключително благодарни на Унгария за подкрепата, която оказа за справяне с бежанския проблем от Сирия, а именно получихме финансова подкрепа в размер на 40 000 евро, която сума беше предоставена през 2013 година”, посочи държавният глава.

По думите му, този емиграционен натиск може да намери решение в рамките на европейския контекст, тъй като това е общ европейски проблем - дълго трайно явление, което изисква обши мерки и адекватно финансиране.