Томислав Дончев: Ще направим компромисна програма между ГЕРБ и РБ

Представят окончателния текст в понеделник

Разработва се програма, която би трябва да бъде компромис между предизборната програма на ГЕРБ и РБ. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ на брифинг в парламента, предаде „Фокус”. 

„Някои точки подлежат на изчистване. Това е в основата на коалиционното споразумение с РБ. В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена”, добави той.

„Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", посочи Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

„Имаме срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представим окончателния текст на програмата и ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи от програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета”, поясни Дончев.

Той уточни, че най-удачната формулировка за кабинета ще бъде коалиция на малцинството при търсене на по-широка парламентарна подкрепа.

Дончев посочи, че в момента са водени разговори само с представителите на ПФ. „Дали е възможно разширяване на формата 2 + 2, е възможно. Дали е гарантирано и дали има ангажимент, отговора е не”, обясни той.

Във връзка с изказването на Валери Симеонов, че Жозеф Дол е говорил глупости, които са му били поднесени от 60 циганина и дали ще приемат подкрепа от такъв човек, Томислав Дончев отговори, че това не е добро начало на опита да бъде формирана коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа.