Томислав Дончев: Песимистични са прогнозите за създаване на правителство

С колегите от РБ нямаме сериозни различия към момента, смята депутатът

Времето безспорно тече. Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на правителство са изключително песимистични. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев след проведената среща с Реформаторският блок, предаде Агенция „Фокус”.

За срещата с Реформаторския блок той обясни, че няма изначално отхвърлени варианти. „Ако приемем, че тактовете за съставяне на работещо правителство са три, днес продължават разговорите по отношение на първия – политическата формула”, заяви Дончев.

Той добави, че на втория етап трябва да се постигне съгласие относно механизмите на вземане на решения, а третата тема е свързана с разпределението на отговорностите и персоналният състав.

„Темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в парламента, в момента не е основната тема. За да съществува правителство трябва да има ясна цел, мисия и програма. Без да имаме изчистване на политическата формула, напред не може да се продължи”, каза още Томислав Дончев.

С колегите от РБ нямаме сериозни различия към момента, разясни Дончев. „Тече изключително детайлен анализ на двете предизборни програми и този анализ показва, че съществени различия няма. Ние с тях нямаме разлики в принципите”, допълни той.

Меглена Кунева от Реформаторският блок коментира, че след като са намерили толкова много допирни точки, свързани със самата програма, това вече е сериозна крачка напред. „Не че не сме ги знаели преди, но е хубаво те да бъдат много обективно, ясно назовани и да кажем към какво се стремим”, коментира Кунева и добави, че доста от нещата са успели да изчистят, но при преговорите докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ уточни, че поставянето на срок не е израз на притеснение, а на деловитост. „Нека да свалим притесненията, има обща нагласа за това да се излезе от кризата и да има функциониращо правителство”, обясни Петър Москов от Реформаторският блок. Той подчерта, че притесненията и честите срещите между ГЕРБ и РБ са свързани с възможността да се осигури максимално стабилна политическа рамка на това правителство. „Разговорите са добри и водят към добър край”, каза още Петър Москов.