Татяна Дончева: Правителство ще има

Според нея партиите са в ужас от държавните проблеми, но нямат интерес да напуснат парламента

Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончев заяви, че в страната „правителство ще има“, добавяйки, „партиите нямат интерес да напуснат парламента“.

„Тогава те ще отнесат много негативи, особено тези, които водят разговори за коалиция“, посочи Дончева пред бТВ.

Според нея политиците се занимават с несъществени неща.

„Чудят се дали коалицията да е от едно европейско семейство или от две. Не може да се занимаваш с глупотевини, когато в държавата има 3-4 много тези проблема, които чакат разрешаване и за които нито в Брюксел, нито във Вашингтон някой би си мръднал пръста“, коментира Дончева.

По думите й правителството трябва да има постоянна подкрепа, тъй като „плаващите неща, които са извън законите на физиката, няма да свършат работа“.

„Затова Бойко Борисов, независимо колко го стяга обувката, трябва да намери на всяка цена политическа подкрепа“, смята Татяна Дончева.

„Ролята на политика е да може да разбере проблемите в дълбочина, а в правителството, което се готви, няма достатъчно експерти. Патриотичният фронт са само „бройки гласове“, „Атака“ изобщо няма смисъл да се коментира, а в АБВ по принцип има възможности, но е вкарала неподготвени хора. Как ще изглеждат трите основни комисии – бюджетна, правна и икономическа? В тях няма нито един експерт“, опасява се лидерката на „Движение 21“.

„Партиите в парламента са в ужас от проблемите, които трябва да решават. Сега изведнъж им дойде наум, че нямат капацитета да ги решават. Сега те хем се чудят как да не се занимават с тези проблеми, хем да останат в управлението. Затова правят тези „пируети“ с различните варианти за съставяне на кабинет“, коментира още тя.

Относно предложението на ДПС за 300 дни толеранс към бъдещия кабинет Дончева заяви, че от партията „искат хора извън правителството, да не им пипат хората, които вече са сложили, и ще поискат след време някоя и друга сделка“.

Във връзка със ситуацията около КТБ Дончева смята, че „всичко, което се прави, е с цел да се затвори банката“.

„Точно в този момент, точно за КТБ се използва нова методика на одит. Това се прави с цел да се затвори банката, а зад това са хората, които искат да прикрият сделки, далавери, кредити или пък такива, които искат да направят преразпределение на активите на КТБ“, каза още тя.

По думите й други искат „да лапнат банковия дял“.