Цецка Цачева: За стабилно управление е необходима отговорност и в изпълнителната власт

Среща с БСП ще има, но различията ни с левицата са много

Реформаторският блок може да бъде надежден партньор на ГЕРБ, който споделя и носи политическа отговорност. Това заяви пред Радио К2 Цецка Цачево от преговорния екип на ГЕРБ. Най-близко като позиции, управленчески програми и възгледи за начина на развитие на държавата в идните месеци и години имаме с колегите от Реформаторския блок, уточни тя.

С Патриотичния фронт  имахме изключително конструктивен диалог. Решението на техния политически съвет е да се разпише програма за стабилно управление с конкретизиране на политиките и стъпките, с които те ще бъдат реализирани. Те считат, че с подписването на тази програма поемат политическа отговорност и гаранция това да се случи. За нас обаче, след като анализирахме резултатите от диалозите, които имахме с колегите, считаме, че само това не е достатъчно. Смятаме, че трябва да се поеме отговорност и в изпълнителната власт.

АБВ, които са разположени в ляво-център в политическата конфигурация на парламента  също заявиха, че по определени политики бихме могли ад хок да получим подкрепа от тях в пленарна зала. На този етап не сме близо и като че ли не се вижда възможност за съвместно участие в кабинет.

Що се отнася до срещата с колегите от „БСП-лява България”, всички сме наясно с решението, което те имат на колективния им орган - да бъдат опозиция. Утре те имат ново заседание на Националния си съвет, там се надяваме отново да коментират позицията си по отношение на бъдещото управление на страната. Среща ще има с колегите от „БСП-лява България”, дали тя ще бъде само лидерска на ниво председатели или с по-широк състав от експерти не мога да се ангажирам отсега, но много са разделителните линии по отношение на левицата, посочи Цецка Цачева.

Вие знаете за техните прословути 12 червени линии, които на този етап са категорична пречка, имаме различни виждания за това как трябва да се управлява страната. Тук искам да обърна внимание на очакванията на немалка част от българските граждани за кабинет по модела на Германия, за една широка коалиция ляво-дясно. За съжаление резултатите от изборите не отредиха достатъчно мандати нито на ГЕРБ, нито на БСП, за да може това да се случи и това, което в европейските страни, в Германия в частност, е широка коалиция, тук няма как чисто аритметически да се случи, защото заедно с тях ние имаме 123 гласа.