Американски лекар заразен с ебола беше приет в болница

Мъжът се заразил докато бил в Западна Африка

Доктор от Ню Йорк беше приет в болница след положителен тест за ебола, съобщава euronews.bg. 33-годишният мъж се е заразил докато е бил част от „Лекари без граница” и лекувал болни от вируса в Западна Африка. Преди да се прибере в САЩ, доктор Крейг Спенсър е посетил Гвинея и Брюксел. В момента американските власти изследват всички хора, които са били в непосредствен контакт със заразения.

„Пациентът е изолиран, изследваме всички били в контакт с него, готови сме да хоспитализираме и тях”, коментира кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Трима от най-близките хора на доктор Спенсър вече са приети в болница като превантивна мярка.

Междувременно в Мали беше регистриран първият случай на ебола, с което броят на африканските страни обявили случай на заразата достигна до шест. Пациент е двегодишно момиченце, доведено в страната от съседна Гвинея. Бащата на детето е починал от ебола. Момиченцето било прието в болницата в Кайес, след като медицинска сестра забелязала, че то страда от нещо, което по симптоми наподобява ебола. Тестът потвърдил, че детето има ебола, каза говорителката на Министерство на здравеопазването.

„Момичето все още е в болницата в Кайес заедно с членовете на семейството си, които може да са били изложени на вируса", каза тя.