ЕС предоставя 24,4 млн. евро за спешни изследвания на Ебола

Финансирането по програмата на ЕС за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 се отпуска по бърза процедура

Европейската комисия ще предостави 24,4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания на смъртоносния вирус Ебола.

„В случая с Ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план. Затова с удоволствие съобщавам, че ще предоставим допълнително финансиране в размер на 24,4 млн. евро, с което ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Средствата ще заминат за пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола.

Финансирането по програмата на ЕС за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 се отпуска по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-бързо.

Комисията работи с представители на промишлеността за бъдещото разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с Ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.

„Едно от най-важните послания към представителите на международната общност, които се събират днес в Женева по инициатива на СЗО е, че трябва да засилим медицинските изследвания във връзка с ебола“, каза комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Мойра Гейгън-Куин.

Във финансираните проекти участват най-добрите изследователи и представители на индустрията, за да поведат битката срещу тази смъртоносна болест. Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от ЕС и редица страни извън Съюза направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група.

Директорът на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина проф. Питър Пайът, който е един от откривателите на Ебола, заяви по повод на съобщението за това финансиране: „Приветствам решителните действия на Комисията в подкрепа на редица клинични изпитвания и изследвания на вируса Ебола като част от приноса на Европа за прекратяване на кризата с ебола, която вече отне живота на толкова много хора“.

Комисията също така поиска Партньорството за клинични изпитвания между европейските и развиващите се страни да включи в работния си план новопоявили се епидемии, засягащи Африка, включително Ебола. Това ще даде възможност на Партньорството да финансира клинични изпитвания във връзка с лекарства, ваксини и методи за диагностициране чрез бъдещи покани, предава „Фокус“.