СЗО определи като "обещаващи" две ваксини срещу ебола

Канадска и британска фирми работят по разработването на лек за смъртоносната болест

Епидемията от ебола, започнала от Западна Африка, успя да достигне до Европа и Америка. Броят на жертвите расте всеки ден, а светът е изправен пред безпрецедентен ужас – ваксина за смъртоносната болест все още няма. Редици фармацевтични компании започнаха да работят по създаване на лек за болестта, но до момента Световната здравна организация (СЗО) определя като „обещаващи” само две – ваксината rVSV-ZEBOV, разработена от канадската Агенция по обществено здравеопазване в Уинипег и ваксината CAD3-ZEBOV на британската фирма GSK (GlaxoSmithKline), най-големият производител на лекарства в страната, съобщава АФП.

Изследването на канадските учени е все още в клинична фаза 1, медикаментът се тества върху здрави доброволци в САЩ. Първите резултати за ефикасността на ваксината се очакват през декември. Канадското правителство вече е приело да предостави на СЗО от 1000 до 2000 дози от медикамента.

Първите тестове за ефикасността на ваксината на британския фармацевтичен гигант започнаха миналия месец върху здрави доброволци в САЩ и Великобритания. Предстои тя да бъде тествана и върху здрави хора в Лозана, Швейцария. Изследвания ще се проведат и в Мали и Гамбия. Компанията очаква да е готова с ваксина следващата година.