Менда Стоянова: Отказът на "Атака" да се яви на разговорите е неуважение към избирателите

Партията на Волен Сидеров не участва в консултациите за правителство

Менда Стоянова от прегворния екип на ГЕРБ за съставяне на ново правителство оцени отказа на партия „Атака“ „като неуважение не към нас, а към техните избиратели и към демокрацията“, след като то формацията на Волен Сидеров съобщиха, че няма да се явят на разговорите.

„Защо партия „Атака“ подкрепяше негласно управлението „Орешарски“, каква беше цената? Готови ли са от партията да носят отговорност за всичко направено от този кабинет? Състоянието, в което е България е резултат от това управление и подкрепата, която „Атака“ даваше на този кабинет“, коментира Стоянова.

Според нея партии, които не подкрепят еворпейската евроатлантическа позиция на страната нямат място в новото управление.

От „Атака“ са поискали консултациите да бъдат излъчвани пряко, но според регламента стенограмите ще бъдат готови след разговорите между формациите.

„Не можем да си позволим продължаване на предизборната кампания – нещо, което считаме, че „Атака” вършат в момента“, посочи Цецка Цачева от ГЕРБ.

„Екипът на ГЕРБ в 13.00 часа очаквахме колегите от партия „Атака” съгласно обявения от нас график за провеждане на консултации. До всички парламентарно представени партии изпратихме покана достатъчно време преди старта на консултациите – всяка една политическа сила да обяви каквито претенции има, като бяхме посочили лице за контакт. Условие, което ни бе поставено от партия „Атака” – диалогът да се води пред камери, считаме, че е неприемливо, защото е в нарушение на мандата, който ние имаме съгласно решение на Изпълнителната комисия”, отбеляза тя.

Румяна Бъчварова от екипа на ГЕРБ също коментира, че отказът на „Атака“ за присъствие на консултациите представлява „неуважение не към нас, а към техните избиратели и българската демокрация и парламентаризъм“.

„Бихме искали да поставим един основен въпрос на представителите на „Атака” на тези разговори. Задаваме го на всички партии, с които разговаряме и които са подкрепяли управлението „Орешарски”. Искахме да разберем защо партия „Атака” подкрепяше негласно, скрито, в противоречие с всички правила на публичност и прозрачност управлението „Орешарски”, отбеляза Бъчварова.

„Искахме да ги попитаме каква беше цената на тази подкрепа и готови ли са г-н Волен Сидеров и неговите депутати днес да носят отговорността за всички отрицателни последици от това управление”, запита тя. По думите й състоянието на държавата, проблемите, които предстои да бъдат решавани, са резултат на тази политическа подкрепа.

„Не можем да си затворим очите за такова поведение и бихме искали „Атака” да даде ясен отговор за това как осъзнава това свое поведение и как ще носи своята отговорност оттук-нататък. Имахме друг много важен въпрос към партия „Атака” – подкрепя ли евроатлантическата идентичност на нашата държавата, подкрепя ли поетите международни договорености”, попита Румяна Бъчварова.

„Категорично убедени сме, че политически сили, които не подкрепят, нямат място редом до ГЕРБ. Не искаме да правим коалиция анти някоя партия, но имаме много ясна европейска, евроатлантическа позиция и настояваме да чуем позициите на нашите колеги в парламента по отношение на нея”, каза още тя.

„Тези отговори „Атака” дължеше не на нас, а на своите избиратели, на избирателите на ГЕРБ и на всички български граждани. Надявам се, че въпросите към тях няма да бъдат забравени. Ние няма да престанем да задаваме тези въпроси към тях. „Атака” нямат отговор на основните въпроси, които интересуват българските граждани“, посочи Бъчварова.

„Ако бяха останали, щяха да разберат какво управление искаме да постигнем и предполагам, че това нямаше да им хареса”, допълни Бъчварова, предава „Фокус“.