ГЕРБ след разговорите с Реформаторите: Няма яснота около стабилността на Блока

Към момента не се предвиждат повече разговори с РБ, посочи Цецка Цачева

Срещата между преговорния екип на ГЕРБ и представители на Реформаторския блок приключи след повече от шест часа.

Екипът на ГЕРБ, съставен от Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, посочи, че продължителността на консултациите е била свързана със сериозността на разговорите.

„Само с усилията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е възможно съставянето на правителство“, заяви Цачева.

Тя посочи, че разговорите са дали отговори на много въпроси, но изрази съжаление, че не е бил получен отговор на основния върпос.

„Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз”, добави Цачева.

Думите й бяха провокирани от факта, че на срещата не присъства представителят на СДС, част от РБ, Румен Христов.

„Бяхме особено неприятно изненадани от един документ - платформата на Реформаторския блок, която разбрахме, че е представена пред медиите. Ние го приемаме като извиване на пръсти и категорично не го приемаме“, посочи Цачева.

Тя отбеляза, че представителите на ГЕРБ остават с горчивина от начина, по който Реформаторите са се отнесли към разговорите.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че основното притеснение след консултациите е, че няма юридическа яснота относно стабилността на Реформаторския блок и не са получили отговор от Реформаторите на политическите изисквания на ГЕРБ.

Тя заяви, че към този момент не се предвиждат нов кръг разговори с Реформаторите, но отбеляза, че двете страни са постигнали съгласие по мнозинството от 18-те приоритета на ГЕРБ пред бъдещото управление.

„От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока“, каза от своя страна Петър Москов от Реформаторския блок на пресконференцията след консултациите.

„Нашата оценка за днешният разговор може би ще се размине с тази на колегите от ГЕРБ“, коментира Москов.

„Ние сме дошли на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите”, заяви Москов.

Той отбеляза, че едно бъдещо мнозинство, има нужда от политическа рамка.

„За нас едно мнозинство, в което участва блока, трябва да бъде обратно на предишното“, подчерта Москов.

„Считаме, че е важно, едно такова мнозинство с участието на блока, да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент”, каза още Петър Москов.