ГЕРБ и ББЦ не се разбраха

Преговорите между двете политически формации са прекратени

"Не получихме уверение, че екипът на ББЦ има готовност за обща политическа позиция на своята партия. Затова се оказа безпредметно да продължим разговорите". Това каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ след консултациите с "България без цензура" за съставяне на правителство.
 „По преценка на преговорния екип разговорите не можеха да продължат по същество, отнасяме се сериозно към консултациите по съставяне на правителство и имаме изисквания към представителите на партиите", подчерта Бъчварова.

След решението за прекратяване на преговорите, ГЕРБ са информирали ББЦ за политическата рамка на техните намерения за съставяне на следващото правителство. "Акцентирахме върху необходимостта от ясна конструкция и стабилност на следващото управление", допълни Бъчварова.

„Ние успяхме да разгледаме само първите 4 приоритета, като само по точка 1 от тях, а именно - запазване на евроатлантическата ориентация и поетите международни ангажименти на страната, постигнахме съгласие. По останалите три точки имаме сериозни различия. Драстични са те по т. 4 - финансова и данъчна политика. Тези различия са сериозни разминавания в областите, разгледани от програмата на ББЦ”, уточни на свой ред Менда Стоянова. Именно заради тези по нейните думи „диаметрални различия” ГЕРБ и ББЦ решили да преустановят дебата, предаде Нова телевизия.

„Макар че нашите колеги се опитаха да подкрепят нашите виждания и основни приоритети с аргумента, че тяхната програма е разработена за два мандата и биха могли за този първи мандат да отстъпят от своята предизборна програма, това ни притесни. За нас такова разминаване между предизборна програма и сегашни мнения за нас не може да бъде легитимирано от членовете на партията”, посочи още Менда Стоянова.

„За нас изказването на позиции и на мнения относно управлението на държавата няма как да започне след деня на изборите. Колегите ни заявиха, че с оглед на резултата нямат претенции към програмата, след като ГЕРБ е победител. Стана ясно, че основните ни приоритети чувствително се разминават с това, което бе пропагандирано от тях по време на предизборната кампания. Ние не подкрепяме такъв морал в политиката с такива послания да привличаш гласоподаватели, за да стигнеш до НС, а след като вече си тук да не даваш знак, че ще отстояваш своите предизборни обещания пред българските граждани”, допълни Цецка Цачева.