2000 бебета остават без ваксина в Бургаско

Само 400 бебета в Бургаско ще бъдат подложени на задължителна имунизация. За други 2000 новородени има недостиг на 4-валентна ваксина. Тези, които ще бъдат имунизирани са родени през месеците юни и юли тази година. Ваксини ще има и за част от родените през м. август, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

4-валентните ваксини са пристигнали миналата седмица. "За съжаление обаче количеството е изключително недостатъчно. Родените през месец август подлежат на задължителна имунизация през месец октомври. Тези 400 покриват част от тях , но не всички”, каза за Черноморски фар д-р Величка Григорова. По думите й голяма част от оставащите без ваксина 2000 деца са за реимунизация, но към момента това няма как да се случи. От Здравната инспекция в града не са наясно дали и кога ще постъпят нови запаси от ваксината.
Проблемът с имунизациите стои от лятото на т.г., когато стана ясно, че спечелилият търга за 6-валентна ваксина не може да я достави като индивидуална инжекция, а само като ампула. В началото на септември здравното министерство издаде указ, с който заради затруднения с доставките 6-валентната ваксина, тя се заменя от 4-валентната срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, както и с ваксината срещу хепатит Б.
Липсата й обаче поставя на преден план и друг проблем. Стотици семейства са застрашени да останат без детски и социални помощи, тъй като за тази цел им е нужна бележка от педиатър, че детето е имунизирано.