За първи път! Тестваха ваксина срещу ебола върху човек

Експериментът е извършен във Великобритания

Във Великобритания за пръв път върху човек е извършено изпитание на пробната ваксина срещу смъртоносния вирус ебола, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. При успех препаратът ще бъде изпратен в Западна Африка за борба с епидемията.

Жителката на Оксфорд, 48-годишната Рут Аткинс, е първият доброволец на Острова, решил да изпита експерименталната ваксина. Тя чула за набирането на хора по радиото. Един час след ваксинирането Аткинс е казала, че се чувства "напълно нормално".

Аткинс е първата от общо 60 доброволци в добро здраве, върху които изследователи от Оксфордския университет във Великобритания ще извършат клинични изпитания със същата ваксина. Тогава учените ще могат да заключат дали ваксината, която не съдържа генетичен материал на вируса ебола, може да отключи имунна реакция, за да бъдат създадени достатъчно антитела, които да осигурят защита срещу патогенния агент.

По данни на "Гардиън", въпреки че изпитанията още не са завършили, вече е започнало масовото производство на препарата. Готова е първата партида от 10 000 дози.