Учени разработват експериментална ваксина срещу ебола

При успех ваксината ще бъде вкарана в употреба тази година

Експериментална ваксина срещу смъртоносния вирус ебола ще бъде изпробвана за пръв път в британския град Оксфорд на 60 здрави доброволци.

Ваксината съдържа съвсем малка част от генетичния материал на вируса и не може да причини болестта. Обикновено биха били нужни години на опити преди напълно новата ваксина да бъде одобрена, но тежкото положение с вируса в Западна Африка кара учените да ускорят разработването й максимално.

Ако първоначалните опити се окажат успешни, то тя може да бъде използвана за имунизация на здравните служители в засегнатите райони до края на тази година.

Ваксината се разработва от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline и Националните здравни институти в САЩ.

Проучването в Оксфорд ще се опита да установи, че ваксината има добра имунна реакция сред доброволците и минимални странични ефекти.

Експерименталното лекарство използва вирус на обикновена настинка по шимпанзетата, който носи и един протеин ебола. По този начин нито една от двете болести не може да бъде развита, но би трябвало да бъде стимулирана продукцията на антитела срещу смъртоносния вирус.

„Това е забележителен пример колко бързо една нова ваксина може да бъде вкарана в употреба с международно сътрудничество”, казва проф. Адриан Хил, който води опитите.

Кръвни тестове на доброволците ще покажат реакцията на техните антитела след две до четири седмици, предава Би Би Си.

Официално от ебола са загинала над 2400 души, въпреки че реалният брой може да е много по-висок.