ОССЕ призова за незабавно спиране на боевете в Източна Украйна

Служител на Червения кръст бе убит снощи при артилерийски обстрел в централната част на Донецк

Месец след сключването на официалното примирие в Източна Украйна, бунтовниците, контролиращи града, продължават щурма на близкото летище, използвано от правителствените сили за обстрел на сепаратистките позиции в Донецк.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа призова враждуващите сили в Източна Украйна да спрат незабавно боевете и да осигурят безопасността на цивилното население и хуманитарните работници.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди, че възобновяването на пълномащабни боеве в Украйна може да има катастрофални последици за целия регион и "отвъд него".

Продължаващите боеве доведоха до спиране на производството в Донбас, което се превърна в основна причина Световната банка да коригира икономическата си прогнозата Украйна. Очакванията на експертите са икономиката на страната през тази година да се свие с 8 процента от БВП.

Съединените щати ще отменят част от санкциите срещу Русия само при изпълнение на условията на примирието в Източна Украйна, заяви помощникът на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Нюланд повтори позицията на Вашингтон, че украинското правителство съблюдава споразумението от 5-и септември със законите за амнистия и за специален статут на разбунтувалите се територии.

Европейският съюз реши да продължи наказателните мерки срещу руски банки, нефтени и оръжейни фирми с аргумента, че примирието не се спазва.