ЕС предложи газова сделка между Украйна и Русия

Цената трябва да бъде 385 долара за 1000 куб.м

Европейският съюз предложи газова сделка между Украйна и Русия, която би гарантирала доставката на 5 млрд. кулб. м синьо гориво за Киев на цена от 385 долара за 1000 куб. м. в следващите шест месеца, съобщи в петък еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

След разговори в Берлин, в които Евросъюзът бе посредник между Русия и Украйна, Йотингер каза, че съществува "много голяма възможност" и двете страни да се съгласят на временната сделка, за да се подсигурят газовите доставки за Украйна през зимата.

Съгласно плана обаче Киев трябва да плати на "Газпром" 2 млрд. долара до края на октомври и още 1.1 млрд. долара – до края на годината, като това ще стане с предоставени от Международния валутен фонд гаранции.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че няма разногласие по предложения план и консултациите по него ще продължат през следващата седмица. Той потвърди, че Русия ще достави 5 млрд. куб. м на Украйна и страната му ще предостави "допълнителна опция за още 5 млрд. куб. м в зависимост от потребностите и нуждите й".

Украйинският министър на енергетиката Юрий Продан обаче каза, че Киев е готов да плати исканата сума, но при гарантиране на доставките.

"Ние трябва да се договорим за обема на доставките на газ за Украйна и тогава ще бъдем готови да платам", заяви той.

Йотингер каза още, че реверсивните доставки на газ от Европейския съюз за Украйна, на които Киев разчиташе за частична замяна на руското гориво, вече ще бъдат възможни само с разрешението на "Газпром".

Преди срещата руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди Европа да не си позволява препродажба на руски природен газ. "Действащите споразумения не предвиждат никакъв реекспорт. Ние се надяваме нашите партньори да се придържат към сключените споразумения", посочи Новак в интервю за германския икономически всекидневник "Ханделсблат"."Единствено това може да гарантира доставките за европейските потребители без прекъсвания", каза министърът.

Временният план за решаване на газовия спор между Украйна и Русия подлежи на съгласуване между двете правителства.