Важно е да имаме сплотено и обединено българско общество, както в България, така и извън нея

Паунова изказа своето задоволство от отличните условия, които центърът за имигранти предоставя на българите в Мадрид

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която посети испано-българския център за интеграция на имигранти в Мадрид, Испания. Тя бе придружена от международния секретар на испанската партия Partido Popular Хосе Рамон Гарсия Ернандес, сенатора за социални въпроси в Мадрид Беатирс Елорага Писарик и генералния директор за имиграцията за региона.

Ева Паунова изказа своето задоволство от отличните условия, които центърът за имигранти предоставя на българите в Мадрид за участието в редица обучения, социални и културни събития. Според нея, чрез курсовете по езици, информатика, кръжоците по изработка на биография и създаване на собствен бизнес план, това заведение действително помага на имигрантите успешно да се реализират в страната домакин.

Българският евродепутат заяви също, че „такива интеграционни проекти са особено важни за децата, защото от тях зависи да градим сплотени български общности, където и да сме по света“. Паунова сподели това във връзка със заниманията за най-малките, които редовно се провеждат в центъра и на един от които тя присъства в рамките на посещението си. „Радвам се да видя толкова много млади хора, които успешно общуват и си помагат въпреки езиковите бариери и разнообразния произход“, допълни тя.

Ева Паунова подчерта, че центровете за чужденци имат двустранна роля – от една страна те улесняват интеграцията на мигрантите в местната общност, а от друга спомагат осъществяването на постоянна връзка с родната им страна. В този смисъл, Испания представлява позитивен пример за това как да приобщаваме емигрантите и да откликваме на техните нужди.

Испано-българският център за интеграция на имигранти, който води началото си от българската асоциация „Св.Св.Кирил и Методий”, е един от петнадесетте центрове за емигрантските общности (CEPI) по проект на Регионалното правителство на Мадрид. Всяка година над 200 000 души се възползват от програмите на тези центрове, които са поддържани както от общинско, така и от европейско финансиране.