Екоинспектори са установили замърсяване в Защитена местност

Забранена е пашата на животни в района, където има около 200 вековни дървета

Експерти на РИОСВ-Русе установиха при проверка замърсени терени с битови и торови отпадъци на територията на Защитена местност „Вековна дъбова гора”, попадаща в землището на с. Гороцвет, община Лозница. Това означава, че се извършват преминаване, почивка и паша на домашни животни- дейности, които са забранени съгласно заповедта за обявяване на защитената територия.
Експертите на РИОСВ-Русе са изпратили писма до Държавно горско стопанство -Разград, което стопанисва територията и кметовете на с. Гороцвет и община Лозница с предписания за почистване на замърсените терени, санкциониране на нарушителите и предприемане на мерки за недопускането на подобни нарушения.
ЗМ „Вековна дъбова гора” е обявена със Заповед № 1187/19.04.1976 г. на Министъра на горите и опазване на природната среда. През 2003 г. е прекатегоризиранa със заповед на Министъра на околната среда и водите.  Заема  площ от 105.372 дка, представляваща  горски фонд и се стопанисва от Държавното горско стопанство – Разград.
Защитената местност е обявена с цел опазване на екземплярите от вида зимен дъб (Quercus petraea), с приблизителна средна възраст на дърветата над 200 години, които заемат около 50 % от общата площ. Останалата територия е заселена със сравнително по млада благунова гора (Quercus frainetto). Корията представлява малък горски фрагмент-група от около 200 вековни дървета, които са остатък от някогашния Делиормански горски масив.