Административният съд в Русе е домакин на кръгла маса за децата

Поводът е Денят на правото да знам

Представители на младежки неправителствени организации и ученици от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети” ще се включат в организираната от Административен съд – Русе кръгла маса, посветена на Международния ден на правото да знам – 28 септември.
Срещата ще бъде от 10.00 часа в Тържествената зала на съда на втория етаж
Основната идея на инициативата е да бъде предоставена на младите хора информация за правораздавателните функции и компетенции на административния съд; за възможностите, чрез които всеки може да защити правата си срещу незаконосъобразните действия на държавата; за правото на всеки гражданин да получи бързо и качествено правосъдие.

СПРАВКА:
Решението за създаването и утвърждаването на 28 септември като Ден на застъпниците за свобода на информацията е взето по време на международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики", състояла се в периода 26-28 септември 2002 г. в София. В нея се включват представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 държави.
На 28 септември 2002 г. е учредена и Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решават да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.