Три романа и сборник с разкази допълват годишните номинации на "Хеликон"

Летните номинации на литературната награда "Хеликон" ще бъдат връчени на 24 септември

Третите за годината, наричани още летни номинации за литературната награда "Хеликон" 2014 включват три романа и един сборник с разкази и макар и да изглежда странно, спазват регламента номинираните за всеки сезон книги да са по три.

Книгите наистина са три, просто едната включва два романа Мариана Найденова под заглавието "2 романа. Мравки с фенерчета. Слугинята" (издателство "Леге Артис"). Другият роман е "Една и съща нощ" на Христо Карастоянов ("Жанет 45"), а сборникът с разкази е "Натюрморт с мъже" на Любомир Николов ("Сиела").

Тяхните номинации ще бъдат връчени официално на 24  септември 2014, сряда от 18 ч. в книжарница "Хеликон- България" на булевард "Цар Освободител" № 4.

Новите попълнения в списъка с номинирани, който ще бъде допълнен до девет броя с последните за годината номинации, са избрани сред общо 32 заглавия от жури с председател Калин Донков и още Кристин Димитрова, Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Юри Лазаров.

В първите и вторите годишни номинации бяха включени заглавията "Скептици" на Людмил Тодоров ("Сиела"), "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов ("Хермес") и "Влакът за Емаус" на Теодора Димова ("Сиела"), сега се допълват от номинираните за пролетта - сборниците с разкази "Боксьори и случайни минувачи" на Палми Ранчев ("Жанет 45"), "Всички разкази са за теб" на Мирела Иванова ("Прозорец") и романът "При входа на морето" на Емилия Дворянова ("Обсидиан").

През 2013 г. отличието за втори път взе писателят Алек Попов, този път с романа си "Сестри Палавееви в бурята на историята", представен от издателство "Сиела".