"Хеликон" отличи трима български автори

Грамотите отидоха при Людмил Тодоров, Недялко Славов и Теодора Димова

И тази година български талантливи автори получиха престижни грамоти на наградите „Хеликон“. Церемонията се състоя в столичната книжарница „Хеликон-България“.

Наградените произведения бяха „Скептици”на Людмил Тодоров, „Портрет на поета като млад” на Недялко Славов и  „Влакът за Емаус” на Теодора Димова.

Журито тази година остана в същия състав – Калин Донков, Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Кристин Димитрова. Отличените автори от зимната сесия бяха представени от Юри Лазаров – също член на журито.

Първата грамота беше връчена на Теодора Димова от Андрей Захариев, който не скри вълнението си при представянето на „Влакът за Емаус”. "Романът е есхатологичен в много същински смисъл и показва онзи влак към изхода, който върви нагоре“, похвали го Захариев, сравнявайки творбата на Димова с „Тунелът“ на Фридрих Дюренмат. Димова пък коментира, че в медиите почти липсва литературна критика, което затруднява и не ориентира читателите затова, което се случва в света на книгоиздаването.

Бойко Ламбовски представи романа „Портрет на поета като млад“ на Недялко Славов. Известният поет и писател акцентира върху оригиналния ракурс към събитията от миналото и майсторското перо на Славов. „Портрет на поета като млад“ е трагична книга, но въпреки това, изпълнена с много енергия“, категоричен беше Ламбовски. "Тази награда не само отстоява правото на България да има национална литература, но и защитава и българското слово", заяви награденият автор.

Людмил Тодоров и издателите на романа му „Скептици“ не присъстваха на церемонията, затова Юри Лазаров остави грамотата му върху стара шевна машина „Singer“ в знак на уважение към автора на „Шивачки“.