Украински министър: Ще издържим без руски газ през зимата

Страната е събрала 17 млрд. куб. м. в хранилищата си - сваля потреблението с 25%

Украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан съобщи, че страната му ще успее да се справи без газ от Русия през зимния период.

Продан отбеляза, че все пак ще се разчита на стабилни реверсни доставки от Европа.

„Украйна ще бъде в състояние да изкара зимата без газ от Русия, при условие, че са налице устойчиви реверсни доставки от Европа и намаляване на потреблението на газ”, заяви министърът.

„В зависимост от това как ще продължим с мерките за съкращаване на потреблението, аз се надявам, че ще можем да издържим студения сезон без руски газ”, подчерта Продан и добави, че страната му се надява реверсните доставки от Европа да не бъдат съкратени.

Преди дни директорът на украинската „Нефтогаз” Андрей Коболев също изрази увереност, че страната ще преживее зимата без руски газ.

„Ще успеем да изкараме зимата без руски газ при условие, че получаваме уговорените обеми на реверсните доставки от Словакия, частичен реверс от Унгария и Полша, както и при икономия от 25% на вътрешното потребление”, обяви той.

„Провеждаме мероприятия по икономия на потреблението. Обемът на вътрешния дефицит е 5 млрд. куб.м. – т.е. 25%, които планираме да икономисаме”, каза още Коболев.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк съобщи, че държавата му е складирала около 17 млрд. куб. м. природен газ в хранилищата си, „което е достатъчно, за да не замръзнат украинците, но не и за добро преживяване на зимата”.

Русия и Украйна продължават спора си за цената на „синьото” гориво и украинския дълг към „Газпром”, като в момента през страната преминава само руски газ, предназначен за европейските потребители.

Двете страни и Европейският съюз ще проведат тристранна среща на 22 септември в опит да бъде постигнато споразумение за газовите доставки, чиито количество Русия намали преди дни.