Русия спира доставките на природен газ за Европа и Украйна?

Страната отправи ултиматум, че ще спре доставките на газ, докато Украйна не плати дълговете си

Русия заплаши, че в понеделник ще спре доставките на природен газ за Украйна, но това би нарушило снабдяването на редица страни в Европа със синьото гориво. Сред тях е и България, съобщава Нова телевизия.
На пресконференция в Москва, на която присъстваха президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев и шефът на „Газпром“ Алексей Милер, Русия отправи ултиматум. Страната ще спре доставките на газ, докато Украйна не плати дълговете си. Оттук нататък единственият начин Киев да получи природен газ ще е, ако си предплати, заяви Милер.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е в ролята на посредник между Русия и Украйна в спора за доставките и цената на газа. По-рано тази седмица той препоръча страните от ЕС да проведат стрес тестове за готовността си да се справят с евентуално спиране на природния газ от Русия.
Междувременно в Славянск започна евакуация заради продължаващата военна операция на правителствените сили за сигурност.
Москва предложи да посредничи за диалог с федералистите, но само при условие, че акцията срещу тях бъде преустановена.
Украинските власти обаче продължават военната операция срещу проруските сепаратисти в източната част на страната, където и вчера сраженията взеха жертви.
Снощи беше освободена групата наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в която имаше и двама българи.
Те бяха задържани на обяд на граничния пункт край града Маринка и няколко часа нямаше контакт с тях.
Председателят на международната организация нарече ареста им саботаж и осъди Киев, че не е завършил ратификацията на меморандум, който да гарантира неприкосновеността на сътрудниците на международната мисия.